Nélkülem unatkoznál

te is

A rózsa neve

2012. április 01. 09:10 - yerma

Anna baba születését megelőzően is rengeteg névvel rendelkezett, most meg hogy látjuk is egyre többféleképpen szólítjuk őt. A legjellemzőbbeket szedtem össze.

OPÁL

Az opál név "upala" indiai szóból ered, melynek jelentése: kő, drágakő.
A görögök átvették e szót, "opalliosz" lett belőle, és elnevezték vele az opált. Fő csoportjai: nemesopál, tűzopál, közönséges opál. Kémiai összetételük azonosak, csak szerkezetükben térnek el egymástól.
A nemesopál szerkezetét alkotó építőelemek méretei azonosak, ezért ráeső fényben nagyon szép színjátékot mutat, melyet opalizálásnak nevezünk. Legszebb, és legkeresettebb a magyaropál, amely Vörösvágásról (jelenleg a szlovákiai Cervenica) származik. A legnagyobb opállelőhelyek Ausztráliában vannak. A fekete, és fehér nemesopál drágakő minőségűek, jellemző rájuk az opalizálás (színjátszás) , és az opáleszencia (kék fényudvar) . A tűzopál szintén drágakő, szerkezete megegyezik a nemesopálokéval. Nevét tüzes, néha lángvörös színéről kapta. Előfordul más színben is, narancssárga, citromsárga, barnás. Rendszerint nem opalizál. 1804-ben Mexikóban találtak először tűzopált. A közönséges opál szerkezetét alkotó építőelemek méretben eltérnek egymástól, ezért nem opalizálódnak, a tejopál kivételével opáleszenciát nem észlelhetünk. A közönséges opálnak sok fajtája van (májopál), melyek nem tekinthetőek drágakőnek.


Opál malacka a Duda és Pocsolya mesesorozat legkisebb tagja, Pocsolya unokatestvére.
A sorozat a Minimaxon megy, vagy legalábbis ment korábban.
 

MAJORANNA

 

Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de kiváló aromája miatt az egész világon elterjedt. Hazánkban is a legkedveltebb fűszerek közé tartozik. A növény szárított, morzsolt levele és virágzata képezi a fűszert. Különleges ízt és zamatot ad az ételeknek. Levesek, főzelékek, mártások húsételek, pecsenyék, májgombóc, pástétom, vagdalt húsok fűszerezésére használjuk. Remek íze lesz tőle a szárnyasok töltelékének, és a húsoknak, ha sütés előtt kívül-belül bedörzsöljük vele. Grillcsirkéhez és alufóliában sütött húsokhoz is illik. A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású, ezért gyógyteákhoz is keverik.

A becenév a teljes névből adódik.


LUCERNABÖDE

 

 

 

(Tudnivalók a képre kattintva)
Az elnevezést (mint a legtöbbet általában) Apa találta ki. A bogárka magokat gyűjtöget és ezt nagyon szimpatikusnak találta, ámbár a szakirodalom inkább kártékony bogárnak minősíti.
Jópofa kis írást találtam Lázár Ervintől a százpettyes katicabogárról.

 

 

 

 

ENT-GYERMEK, ENT-ASSZONY, ENT-CSEMETE

A Tolkien-féle Gyűrűk ura trilógiának az egyik szereplője az ent. Az "ent" szó angolszász eredetű, jelentése: óriás. Az entek a Fagorn erdőben élnek, nagy faemberek. A történet szerint az entek kipusztulásra vannak ítélve, mert az entasszonyok elmentek és nem születnek entgyermekek. Az entek a Két torony című könyvben jelennek meg, amikor fogságba ejtik Pippint és Trufát, a két hobbitot, akik rábeszélik az enteket, hogy segítsenek nekik a Szauron ellen vívott nagy csatában.

(A Gyűrűk ura trilógia amúgy is fontos kis családunk életében, mert az első rész moziba kerülése alkalmával találkoztak az ent-szülők. Egyéb hivatkozás erre az eseményre a jegygyűrű, melynek felirata tünde betűkkel ezt jelenti: Egy gyűrű mind felett.)

 

 

 

BÓBITA

Egy klasszikus a zseniális Weöres Sándor tollából. Ezt akkor találta ki Anya, amikor Anna felfedezte a kis ujjacskáinak egymástól független, különálló mozgatását. Úgy mozog, mint amikor a pitypangot fújja a szél.

Szólj hozzá!
Címkék: szavak 6.hónap

A bejegyzés trackback címe:

https://opal.blog.hu/api/trackback/id/tr304353266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.