Nélkülem unatkoznál

te is

Felhők árnyéka

2012. május 17. 14:49 - yerma

Vannak könnyebb napok és vannak nehezebbek, az az egy viszont közös bennük, hogy amikor az egyikben benne vagyunk, fel sem merül, hogy milyen is lehet a másik eset.

A probléma valahol ott kezdődik, hogy a nehéz napokat senki nem vállalja fel.
Milyen lesz a kezemben tartani? - Nagyszerű.
Milyen maga a szülés? - Megszépül.
Milyen anyának lenni? - Cukorrózsaszín felhőkön való lépdelés.

Pedig dehogy. Nem szépül meg, a fák nem nőnek az égig, és a felhőknek is van árnyékuk, ha süti őket a nap. Megfakul, elfelejtődik, de nem szépül meg.
Olvasni mindenütt, hogy mekkora öröm és boldogság, és milyen könnyű feladat egy angyali kisbabával játszani naphosszat, ráadásul évekig. Mondhatni gyerekkel játszani gyerekjáték. Hogy mennyire magától értetődik minden, az anyaság, az anyai ösztön, a karrierista anya és feleség szerepe, ezek mind nagyon egyszerű dolgok. Aztán az anyukák tűsarkúban tipegve tökéletes törzsi díszben tologatják kisbabájukat, aki édesdeden alszik, mi ez, ha nem isteni nyugalom és harmónia. Megkérdezem őket, éjjel alszik-e. Azt mondják persze. Csak háromszor kell fel enni. Még szerencse, hogy alszik közben.

Miért a kettős mérce? Mire fel ez az egész? Kinek kell bizonyítani? Miért nem lehet beismerni, hogy vannak esetek, amikor bizony nem alszik. Van amikor sír is, sőt olyan is van, amikor anya és baba együtt sír.
Vagy nyilván csak én nem alszom, és az én babám bömböl egyedül sétáltatás közben, pláne pár hetesen. A járókelők pedig kincset érnek, amikor ezt közlik is: anyuka, sír a baba. Hiánypótlóak. Az is evidens, hogy csak az én babámat viseli meg, ha jön a foga, húsz fog a semmiből, az nagyon könnyű feladat.

A semmiből valamit csinálni sohasem könnyű!

Miért nem lehet azt mondani, hogy gyermeket világra hozni és nevelni nehéz, fájdalmas, ámde felelősségteljes munka? A szépsége is ebben rejlik, hogy mint ahogy mindennek, ennek is mögé kell látni. Fel kell fedezni a lényeget. Hiszen ami igazán lényeges az láthatatlan.

Azt nem lehet elvitatni, hogy a felhőnek is van árnyéka. Mert a nap az süt.

UI: A terézanyu.hu pályázatot hirdetett ebben a témában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opal.blog.hu/api/trackback/id/tr154522206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.