Nélkülem unatkoznál

te is

Mozgásban

2012. június 07. 09:06 - yerma

Úgy érzem újabb fordulóponthoz érkeztünk a mozgásfejlődésben: már szinte majdnem ül, felhúzza magát térdelő helyzetbe a rácson, vagy éppen rajtunk. Célorientált, ez látszik a mozgásán is, ha valamit kinéz, azt megszerzi. Ha kinézi például a csatomat, akkor nincs az az akadály, ami az útjába áll, legyen az párna, de akár emberi test is, térdre emelkedik és könnyedén átmászik rajta, a fülemen felkapaszkodik, megszerzi a hajamat, egyik kézzel tincset húz, a másikkal felmászik a csatért. Számos olyan dolog van a lakásban, amiről nem is tudtuk, hogy van, egészen addig, amíg Anna oda nem hozta elibénk. Már ügyesen mászik, pillanatok alatt eljut az egyik helyről a másikra, kiváltképp, ha meghallja a "nem szabad" jelzést. Dicséretére legyen mondva, hogy a célnál megáll és visszanéz.

Most már "vegyes" főzelékeket is eszik. Ezt azt jelenti, hogy Anya rögtönöz a maradékokból, néha a napközben nem megivott és ezért lefejt tejet is hozzáönti. Így evett már répás krumplis tejet, meg egyéb első hallásra bizarrnak tűnő dolgot. A gyümölcsöket mindet szereti, alma, banán, őszibarack, teljesen mindegy, de a főzelékeket is ügyesen eszi. Ha nem annyira, akkor az a kedve miatt van, van egy kicsit fáj a hasa és nyűglődik, ilyenkor nyilván kevesebbet eszik.

Beszédben is sokat fejlődött, már úgy érzem, hogy mondani akar dolgokat, hosszasan magyaráz egész baba-mondatokban beszél. Hangzóként a leghosszabb a "adada didádáá" kifejezés, amit mindig együtt használ, valamit jelenthet.

Aludni 3 alkalommal alszik napközben, úgy 40-50 percekre tér nyugovóra, de van, amikor 1,5 óráig is tart egy pihenés. Most már egyedül is elalszik, nemcsak cicin, és nemcsak Anyánál.

És önállóan fel is ébred, mint például most.