Gólyacsípés a lemenő nap alatt

Van néhány érdekes tünet, ami még az újszülött korból maradt ránk. Ezekről többnyire vagy nem hallani, vagy nem jellemzőek annyira, vagy nem fontosak. Néhánnyal mi is rendelkezünk, bizonyára többel is, de egyelőre csak ezekről tudunk. Remélhetőleg veszélytelen és szép nevű érdekességek ezek.

gólyacsípés

Születés után piros pöttyök, foltok is előfordulnak a babák testén, ez a gólyacsípés. A bőrből nem kiemelkedő, szabálytalan alakú, világospiros foltokat nevezik így, melyek főként a szemzugban, homlokon, fejtetőn, háton, tarkón fordulnak elő. Ráadásul amikor sír a baba, ezek felerősődnek, még láthatóbbak lesznek, majd amikor megnyugszik, ismét kifakul. Ezek pici értágulatok, melyek az idő előrehaladtával elzáródnak, zsugorodnak és szemmel láthatóan halványodnak, majd általában eltűnnek. Ez lehet néhány hónap, esetleg két év, vagy nagyon erős, kiterjedt foltoknál több is.

lemenő nap szindróma

A lemenő nap tünetben a szemgolyó felett a szemfehérje csíkban látható, így lehunyó szemnél a szemfehérje világít a  szemgolyó helyett. Ezt többnyire félelmetes látvány, de csak első blikkre, mert megszokható.