Nélkülem unatkoznál

te is

Titáhuk története - a varázsló

2012. augusztus 18. 13:36 - yerma

Mint minden rendes törzsnek, így a titáhuk törzsének is van varázslója, aki rendszeres transzcendentális kapcsolatot tart fenn a törzs és minden indiánok istenével, a nagy Manituval. A kapcsolattartás során a varázsló áldozatokat mutat be az istenségnek. Ezeknél az áldozatoknál fontos, hogy olyanok legyenek, melyek az törzset képviselő varázsló és a nép számára nélkülözhetetlenek, így nyeri el értelmét az áldozat szó. Nagy Manitu sugallatára ez az áldozat az alvásidőben került meghatározásra, a varázsló tehát időt szán a sajátjából és ezáltal adózik Manitunak, aki ezért cserébe boldogságot, békét és nyugalmat küld.

A varázsló feladata egyes indián kultúrákban, hogy biztosítsa az élelmezést, hogy a wigwam jegéről kivéve mindig tápanyagokban gazdag étel kerüljön mindenki, de elsősorban a legifjabbak elé.

A titáhu törzs varázslóját onnan lehet megkülönböztetni a többi varázslóktól, hogy nem rézbőrű és orcája az áldozat árán barázdáktól szabdalt és sós víztől cserzett. Lehet, hogy a törzsnek új varázsló után kellene néznie, de varázsló nem lesz az ember hanem születik.

Címkék: anya ír titáhu