Nélkülem unatkoznál

te is

Bóbita épít

2012. szeptember 25. 10:22 - yerma

Ahogy közeledünk az egy évhez, egyre több olyan produkciót fedezek fel, amit a szakirodalom az egy éves korhoz sorol. Nyilván azért van ez, mert a babák Suttogó általi osztályozásában a "mintababa" kategória felel meg a legjobban nekünk. A babák Suttogó általi osztályozásáról találtam egy érdekes véleményt.

A legfontosabb változásnak én azt tartom, hogy most már nem ledönti a felépített tornyokat, hanem igénye van az építésre. Egymás tetejére helyezi a gömböt, a karikát és örül neki, hogy sikerült.

Megjelent azonban a félelemérzet is, ami abban áll, hogy a gurulós radiátortól hol fél, hol nem. Hol barátként integet neki, hol sikítva menekül és krokodilkönnyeket hullat. Ilyenkor nagyon nehéz őt megnyugtatni. Valószínűleg nem volt jótékony hatással rá az, amikor megfogta a meleg bögrét, és megtanulta mi az, hogy meleg. Azóta, ha meghallja ezt a szót görbül a kis szájacskája lefelé.
Egyre több dolgot kell így megtanulnunk körülírni. A "nem szabad"-ot még a legkönnyebb elterelni mással és kész. A meleg radiátornál a radiátor "be van kapcsolva", amit boldogan utánoz: "bbe". A sikítás szó sem létezik már nálunk, ahogy meghallja, megindul a képzettársítás és sikít.

Ha pedig ezt megtűzdeljük a szeparációs szorongásról hallott információkkal, abba jobb, ha bele sem gondolunk.