Nélkülem unatkoznál

te is

Hókarú Héra

2013. május 17. 10:34 - yerma

Állandó, vagy eposzi jelzőnek mondjuk, amikor egy a mű folyamán ugyanazt a szereplőt csak ugyanazokkal a jelzőkkel illetik. Ez legfőképpen az eposzokra jellemző, klasszikusan az Iliászban és az Odüsszeiában találunk hasonlóakat és a görög isteneket rendre leírták velük. Irodalmi élményeimből a Hókarú Héra maradt meg, pedig több mellékneve is volt neki: Tehénszemű, Fennkölt és Aranytrónusú.

Anna babának is vannak állandó jelzői. A kör népi megfigyeléseken alapul és folyamatosan bővül. Egyelőre a "hatályosak": kökényszemű, kontyosfejű, dúshajú. De ez még közel sem az összes. Csak egy kis játék a szavakkal. Olyan, mint a halandzsa szavak ismételgetése különböző dallamokon: totá-totá-totá, momá-momá-momá, bobá-bobá-bobá, jojá-jojá-jojá.

Anna baba motyogni is szokott, van, amikor nem érteni meg, amit mond. Ez többnyire olyankor van, amikor "nem-akar" és "azt-se-akar" és nyafog, olyankor szándékosan úgy mondja a szavakat, hogy ne értsük meg. Csak elvétve lehet kihámozni értelmes dolgokat, mint amilyen félálomban és fölriadva az "almás palacsinta".

Címkék: 20. hónap