Nélkülem unatkoznál

te is

Répadolgok

2013. május 20. 13:19 - yerma

A tréfa szónak túl sok egymás után következő mássalhangzója van, azt nem tudja kimondani. Helyette a répa mese mesélésekor felkiált:

"ez nem répadolog!"

Aztán meg mondja, hogy "nem tudjuk kimondani". A répa mesénél van, amikor kitalálja, kik legyenek, akik húzzák a répát. Berakta a sorba már magát, Anyát, Mamit is.
A "jár a róka lába" kezdetű mondókát már tudja, mondja is meg mutatja is a kezével. De kérésre sosem csinálja, csak ha magától eszébe jut.

Felhívja a figyelmemet, hogy a következő dolgokról nem tudok mondókát, mesét, dalocskát, verset: delfin és dalmata. Ezt már többször szóvá tette. A kimondhatatlan nevű xoloizcuintle kutyafajta nevének nekiveselkedett és ki is mondta.

Népszerű elalvás előtti rituálé a szoba ablakából a Hold megfigyelése. Figyeljük, hogy hol van, milyen a formája, mire hasonlít, eltakarja-e a felhő.
Alvása nappal egyébként 12 és 14 óra közé esik és időtartama 2-2,5 óra. Este pedig 20-21 óra, de inkább ez utóbbi, reggel 7-kor kel.
Alvás előtti program még a "repülj mudi!" játék, amit már nem tudom, honnan ered, de a gyakorlat lényege, hogy a két lábfejemmel a hóna alá nyúlok és megemelem. Ez nagyon tetszik neki. Mint ahogy a "ne zurück-olj" felkiáltás, amikor le akar az ágyról lopakodni titokban. Persze ez annyira zajlik titokban, hogy fél szemmel Anyát nézi, és amikor észreveszem miben mesterkedik akkor huncutul nevet. De egyébként mindig mesterkedik valamiben.

Önmagáról nemcsak egyes szám harmadik személyben beszél, hanem rajtakaptam, hogy egyes szám első személyben mondott valamit: "én gyalogolok".

Valahol azt olvastam, hogy azok az emberek, akik egyes szám harmadik személyben tudnak magukról beszélni, azok boldogabbak, mint akik egyes szám első személyben.

Talán mert kívülről is látják magukat. Vagy talán csak mert gyerekek.