Nélkülem unatkoznál

te is

Arithmophobia

2013. augusztus 30. 16:16 - yerma

Aritmophobia a latin neve annak a betegségnek, ami az olyan embereket jellemzi, akik félnek a számoktól. Hogy ez hogy jön ide, azt rögtön elmagyarázom. Természetesen Anna még nem rendelkezik ilyen fóbiákkal, és remélhetőleg semmilyenekkel sem és nem is fog élete során. Viszont Anya fél - nem jó szó, viszolyog? irtózik? - a páros számoktól. Biztosan van ennek is megfelelője az orvosi irodalomban, de nem találtam meg. Ez pedig úgy jön ide, hogy kínosan ügyel arra, hogy például a neve betűinek száma páratlan legyen. Amikor ez megbomlik, akkor láthatjuk mi történik.

Természetesen leendő gyermekének nevét is ebben a szellemben válogatta meg, talán nem a véletlen, csak a tudat alatt lakozó erők adtak a számba olyan neveket, amelyek négybetűsek: Anna, Nóra, Lili, fiúnévből pedig a Márton volt a befutó. De a születési dátummal hasonlóan járt el a tudatalatti, véletlen álnéven, és mint ahogy Anya boldogságának a záloga a páratlan-páros-páratlan év-hónap-nap kombináció, természetesen azt is biztosra vettem, hogy a gyermekem ugyanilyen paraméterekkel fog megszületni. Sőt mi több, még azt is tudtam, hogy hétfő lesz, mert akkor is hétfő volt, a hónap első hétfője. A szemészeten az volt a sorszámomra írva, hogy várakozók száma hét fő, úristen, ezek már két teljes napja várnak?

A tudat alatti tudásban az a legszebb, hogy mindig utólagos, így felmerülhet a belemagyarázás gyanúja. De ettől függetlenül ami érdekes, az érdekes.

A természet nagy könyvében csak az tud olvasni, aki ismeri azt a nyelvet, amelyen e könyv írva van, és ez a nyelv: a matematika.

Galilei