Nélkülem unatkoznál

te is

Groteszk portré

2013. szeptember 29. 15:15 - yerma

Építsünk dominókat, mondja Anya később és a színes építőkockák dominó alakú elemeiből dominósort rak össze. Döntsük le és rajzoljuk le!
Az általunk játszott játékokban egy szintet léptünk, mondhatnám. Már nem rekedtünk meg az egyszerű betű rajzolásnál, meg a graffitinél, túlléptünk azon, így jutottunk el a csillagokig az igazi rajzokig. Színes ceruzákkal mindenfélét rajzolunk, legfőképpen Anya, aztán Anna feladata kitalálni, mire gondolt a költő, vagy jelen esetben rajzoló, festő és mázoló. Kisiparos. Nem kis fantáziával Anna felismerte a Törpillát, a Kisvakondot, a villogó labdát, hogy csak néhányat soroljunk fel azok közül, amiket tényleg nem lehetett felismerni. Ez a Malacka, mondja Anna! És tényleg. Bár lába nincs, keze is csálé, az arca kidolgozottságáról meg talán ne is ejtsünk szót. Most nem fogod kitalálni, mi lesz ez, mondja Anya és rajzol. Közben fél szemmel sandít az éppen takarásban levő kutyira, de nem szabad, hogy lássa Anna, hogy Anya bizony puskázik, mert fogalma sincs, hogyan néz ki egy kutya. Máskor már nem ilyen óvatos: Gyere Kisvakond, ülj modellt, mondja és rajzol. Az elsőre jól sikerült rajzok kategóriáját csak azért nem alapítom meg, mert egy eleme van csupán, a Csigusz, ami, ha egy kicsit szigorúbb vagyok magamhoz, másodszorra sikerült tökéletesen, mert az elsőt fejből rajzoltam és a színeit összekevertem, még szerencse, hogy csak két színből áll.

Megállapítások a színekről kezdő szülőknek:

  • A citromsárga szín egy lapon sem látszik.
  • Nyilván a fehér után.
  • Aztán vannak színek, amik mindig elvesznek.
  • Egy valami biztos: a fekete.

Megint Szabó Magda Abigélje jut az eszembe, amikor mindenki felismeri Torma Gedeont a fogalmazásban, Kőnig így jellemzi a helyzetet:

- Fekete ember fekete ruhában feketét nevet, és feketét tüszköl, és feketét álmodik.
- Kicsit babitsos a sok feketével. A házi fogalmazásuk portrét kívánt. Szabályos vagy groteszk portrét.