Nélkülem unatkoznál

te is

The terrible twos

2013. december 19. 14:49 - yerma

Újabb orvosi vizsgálaton vagyunk túl. Volt méredzkedés: 13,62 kg és 94 centi, 16 foga van továbbra is. A kis meghűlésből kifolyólag a torka még kicsit piros. Ezen felül talált rajta a doktor néni egy pöttyöt és közölte, hogy bárányhimlő járvány van. Ha sokasodnak, menjünk. A székletürítési nehézségekre (mostanában 3 naponta van) először vitaminokat írt, csak aztán javasolta a szirup kúrát. Ennek az oka az volt, hogy nem szervi eredetű, hanem egy most már orvos által is kimondott pszichoszomatikus jelenség tünete. Ezt lehet figyelmen kívül hagyni (a szeparációs szorongás miatt nem engedi el a székletét), de attól még tény, és mint ilyen, a természeténél fogva makacs dolog. Zabfalatok bevezetését javasolta tejjel, hehe, gondolta anyuka, ez a korszak nem az új ételek bevezetéséről szól, hanem a már meglévők benntartásáról.

Egyébként a mai orvoslátogatás hangulata az ellenkezésről szólt. A kislány nem sír, és az anyukája nem nyugtatja meg, nem ad rá zoknit és a nem a védőnéni jön. A doktornéninek nem mutatjuk meg a fogainkat, és nem apán lógunk, hanem anyán, aki miközben hallgatja a doktornénit és a védőnőt, szinkronban hallgatja a tiltakozó gyereket, és még cipeli is. Különben is, most kezd elhatalmasodni a dackorszak, a hiszti és az ellenkezés.

Ezt az angol szakirodalom nemes egyszerűséggel "terrible twos" (szörnyű kétévesek) korszakának mondja. A terrible two már tud beszélni, a legtöbbet használt szava mégis a nem. Bár Anna nem is annyira terrible, mint egyéb gyerekek. Csak akkor, ha nem őrá figyelünk, vagy ha unatkozik.

"Nincs rossz gyerek, csak nevelni képtelen szülő, tehetségtelen pedagógus, türelmetlen felnőtt, elromlott világ. Nincs rossz gyerek, csak rosszul szeretett gyerek van, agresszivitás, elrabolt gyermekkor van, szegénység vagy túlságosan nagy jólét. Nincs rossz gyerek, csak elrontott kísérletek a figyelem felkeltésére, bántásokból építkező segélykiáltások, a hiány megmutatása kifelé. Nincs rossz gyerek, csak sérült vagy meg nem értett vagy félreértett vagy unatkozó gyerek van." (Bella Péter)

Szólj hozzá!
Címkék: vizsgálatok 2+

A bejegyzés trackback címe:

https://opal.blog.hu/api/trackback/id/tr785699558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.