Nélkülem unatkoznál

te is

A magánhangzókról

2014. január 15. 15:57 - yerma

Korábban már elmerengtem a számokon és a számok típusain (Anya körme típusú), meg a velük kapcsolatos szeretem-nemszeretem dolgokról. Kiderült vélhetőleg az is, hogy alapvetően betűpárti vagyok. Persze a betűk sem tökéletesek. Itt van mindjárt a magánhangzók és a mássalhangzók esete.

Egy kis logikából levezethető, hogy annak, aki nem szereti a páros számokat, annak a mássalhangzók sem lesznek a kedvencei. De lehet az is, hogy ebben csak nekem van logika, mert csinálok mögé. Ha belegondolunk, hogy a mássalhangzó mitől mássalhangzó de miért is gondolnánk bele, hisz nem gondolkodni tanítottak könnyen rájövünk, hogy azért, mert egy másik hangzó lététől függ, önmagában értelmezhetetlen és kimondhatatlan. Ezt onnan látom, amikor Anna nekiugrik a bonyolult és hosszú szavaknak és kimondja probléma nélkül, az egyszerűeket meg van, hogy nem. Nem logikusak a hangzók egymás mellett talán. A flamingónak többedszerre veselkedtünk neki, a Fly flamingo bugyutácska dalát pedig lehet, hogy be se kellett volna dobnom, mert eleve kudarcra volt ítélve. Az F és az L hangzó egymás mellett? Persze biztos van összefüggés, hogy a nyelvek, amik sok mássalhangzót használnak mennyivel erőszakosabbnak tűnnek, mint azok, amelyek keveset. Mennyivel erőltetettebb például a német, ami mássalhangzók tömege a lehető legkevesebb magánhangzó használatával, mint az angol. Vagy akár a francia, ami tele van mássalhangzóval ugyan, de nem mondja ki, lazán elhagyja és olyanokat használ gyakran, mint a zs hangzó, ami egyszerű és légies. De az angol is érdekes, leírja, de többet mond ki, mint amennyit leír. Gondoljunk bele a just szóban hány van leírva és hányat, milyeneket mondunk ki. Ezzel szemben Landwirtschaft.

Éljen a leírt betűk és a kimondottak helyes aránya! Éljenek a magánhangzók!

Szólj hozzá!
Címkék: gondolatok 2+

A bejegyzés trackback címe:

https://opal.blog.hu/api/trackback/id/tr105759814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.