Nélkülem unatkoznál

te is

Titáhu - törzs kihalása

2014. február 23. 14:49 - yerma

A természeti népeknél, hogy ha nem egyeznek ki a felek, a törzs kihal. Végérvényesen megindult a folyamat, ami ebbe az irányba mutat. Nem lesz egy élő tagja sem, mert az élő tagok önálló életbe fognak, vagy átvándorolnak egy másik törzsbe, ahol szebb életet remélnek. Egyszerűen fogják a cókmókjukat és odébbállnak, felhúzzák a hétmérföldes mokaszint és elcsomagolják a hamuban sült pogácsát. A fegyverekkel nem vesződnek: "Botot mindig lehet találni. Az okosságot pedig - és megkocogtatta ujjával a homlokát -,az okosságot pedig innen veszem hozzá!" mondta a sündisznó az Okoska-botocska mesében.

Némely fél azonban úgy érzi, hogy addig nincs nyugodalma, ha nem teszi a másikat a földdel egyenlővé, letarolni, eltaposni, kiteríteni, sóval behinteni (szikes talajt? mekkora képzavar) - ezek az igéi. A másiké megoldani, odébbállni, újat építeni, szebbet csinálni. Vajon melyik élete lesz az örökkévalóság? Nagy dilemma. Annak, aki azt mondja a vicsorra, hogy az egy mosoly? Az mire képes még? És mit csinál, ha jön az élet és felülírja a hibás gondolkodását? Csaknem ész nélkül kapálózik? Melyiken van a hangsúly a "kapálózik" szón, vagy az "ész nélkül"-ön? Tényleg? Jé.

Ha már a szavak helyes használatánál tartunk, mondjuk már ki, hogy: válunk. Mondjuk ki azt is, hogy nem szépen. Ne így, ne írjuk körül: mondjuk azt, hogy csúnyán. És mondjuk ki azt is, hogy beledöglünk. És nemcsak mi. Ez a szavak helyes alkalmazása. Tönkremegyünk.

És merjük azt is kimondani: Segítség!

"Ide szököm ki, mert itt látom:
az egyre szelídebb világon
Mindjobban elvadul az ember, s
az állat nézi szelíd félelemmel."

(Váci Mihály: Állatkerti képek)