Nélkülem unatkoznál

te is

Rögök az úton

2014. május 26. 08:30 - yerma

Unalmasnak tűnő gyeses napjaimban rábukkantam egy könyvre. Nem mondhatnám, hogy könnyű olvasmányt kerestem, mert egyrészt nem szokásom, más felől meg teher alatt nő a pálma. Így találtam rá Ranschburg Jenő nevére, és így jutottam el mélyebben a pszichológiába. Mert azért az önismeret az fontos dolog. Ha önmagad megismered, úgy ismered meg a másikat, és ha megismerted a másikat a szeme tükréből láthatod saját visszfényedet torzan. És akkor kell változtatni. Ha nem volt torz a kép, akkor hiába mentél el a könyvtárba. Minek olvasnád el, ha már úgyis tudod.

Mint ismeretes szakpszichológusi segítséget fogunk igénybe venni a per kapcsán, előtte pedig gyerekpszichológusit. Gyerek pszichológus nem kell, mondja szuperapu, csak te találtad ki, hogy bevonhasd a gyereket a játszmáidba. Szóval így jutottunk el a témáig, és így kerestünk és találtunk rá a könyvre. A nyelvezete mindenek előtt humoros, légies és könnyed a témája nehéz, elgondolkodtató. Lassan egy éve nem gondolkodtam. Hiányzott. Próbáltam persze más stílust is, de csak a könnyű pszichológiát találtam, gondolkodásra kevésbé képeseknek is könnyen feldolgozhatót, ahol csak mentek a sorok, értelme meg nincs. De mindig megéri gondolkodni.

Eszembe jut mennyire szerettem megfigyelni. Amikor dolgozatot írtunk, akkor mindig az első öt percet arra fordítottam, hogy figyeltem a többieket. Csak a legvégén, a lehető legtöbb információ birtokában hoztam döntést. És hogy szerettem ezt. És hogy nem foglalkozhattam ezzel soha: a másik ember viselkedésének vizsgálata a külső tényezők hatására. Az ember élete végére egy pszichológusi szakképesítést nevetve megszerezhet csak tapasztalatból. Csak addigra már általában késő.

Az a könyv címe, hogy Rögök az úton. De néha kicsit módosítok. Röhögök az úton.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opal.blog.hu/api/trackback/id/tr616205868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.