Nélkülem unatkoznál

te is

A lét elviselhetetlen könnyűsége

2014. július 12. 23:06 - yerma

Persze akár örülhetnénk is. Ha az elmúlt 2-3 évet gondolom át túl vagyunk a gátseben, szoptatós melltartó állandó viseléséből fakadó nyűgön, a megszokhatatlan éjszakázásokon. Pelenkát sem kell már vennünk. Anna nemcsak az éjszakát aludja végig, de azzal, hogy napközben már csak egyszer alszik, szemben a kétszeri soha véget nem érő dajkálásokkal. Az éjszakai altatásnál amióta kikerült a kiságy és a nagy rekamién alszunk, nem kel fel 2 óra után. Enni is mindent megeszik. Ami akar. És akkor, amikor akarja. A széklet rendszeressége is kis szünet után visszatért. Néha ágybapisil, például ma is. Sokat verekszik viszont, harap, rugdos, karmol, sikít, kiabál, olyan hangzókat használ, ami a Neander völgyben még elég volt az alapvető kommunikációra, de ez már a 21. század. Tippem természetesen van, hogy kitől hallhatta ezt a szókincset, ha lehet ezt annak mondani.

Említett személlyel a kapcsolatunk hektikus, hol kötekedik, hol nem, de inkább igen. Bántalmazni sem bántalmaz már annyit, csak az általa kitalált csendes terrort használja orwelli technológiai módszerekkel. Beleértve az újbeszélt is, egyre kevesebb hangzóval kommunikál, ráadásul Anna babával. Csodálkozva nem emlékszik azokra a nosztalgikus pillanatokra, amikor 3 hónaposan megtanította a gyerekének, hogyan kell felhúzni a reluxát, jókat kacagott rajta, aztán most meg bosszantja, hogy semmiben nem fogad szót. Egy videón az édesanyám tejesköcsög című primitív dalocskát énekelte neki altatódal gyanánt, valamint lefényképezte egy üveg whiskyvel. Mindezt rettentő viccesnek tartotta. Én csak fogtam a fejem és azóta is fogom, hova kerültem, valamint percek alatt megértettem, miért akart ez megnősülni és miért volt egyáltalán egyedül. Mert annak mindig oka van.

Valamilyen szempontból örülnöm kéne, mert könnyebb lett az életünk. Másfelől meg egyre nyomasztóbb és elviselhetetlenebb a terror, a szabadság totális hiánya, a diktatúra, amiben élünk. Ez a kettősség jellemez.

A lét elviselhetetlen könnyűsége.

A lét elviselhetetlen.