Nélkülem unatkoznál

te is

Kincses kalendárium

2014. szeptember 17. 21:32 - yerma

Az óvoda a Mihály napi vásározások alkalmából a szülők segítségét kéri, ezért kénytelen voltam utánanézni, mi is az a Szent Mihály nap. Nem tudtam, mert az én gyerekkoromat ezen a napon a Fegyveres Erők Napja határozta meg, amit meggyőződésből szerettünk és teljes vállszélességgel támogattunk. Na jó, nem.

Mihály napja a néphagyományban az elszámoltatás napja, ezen a napon fogadták fel a szolgálókat, vetettek számot a nyári terméssel, és a várható időjárással kapcsolatosan is megemlítették ezt a napot. Ez a nap a kisfarsang kezdete, ami Katalin napig tart, vásárokat tartanak, ismerkednek.

Aztán pedig eszembe jutott, hogy réges-régen azért minden népi hagyományról tudtunk, mert fellapoztuk a Kincses kalendáriumot, ami minden háztartásban megvolt. Legalábbis vidéken. A Kincsesnek rövidített könyvecske tartalmazta mindazt az információt, amire szükség lehetett. Ma is létezik a kiadvány, de nem olyan, mint a régi. Ma a kormánypropagandai gépezet része, ahonnan értesülhetnek a vidéki bácsikák, nénikék, gyeses anyukák arról, milyen jól élnek. De nem akarok politizálni, a mi kis naplónkban a napi politika érdektelen, mint ahogy mi is azok vagyunk a politika főszereplői számára. Legalábbis négyévente vagyunk csak érdekesek. De ez nem is baj.

A Kincses kalendáriumról aztán eszembe jutott egy hangulat, egy íz, egy illat, néhány ember, helyzet, amik mi voltunk valaha, egy helyszín, egy ház, ahol voltunk, egy évszak, amit szerettünk, és amelyben születtünk szinte mindannyian. Az ünnepek, amiket tartottunk.

Akkor határoztam el, hogy megcsinálom a citromtortát is.

Címkék: 2.5+