Nélkülem unatkoznál

te is

Nem félünk a farkastól

2014. október 22. 08:22 - yerma

Mostanában kevesebb mesét nézünk a tévében, más típusú mesék is vannak, mint korábban. Az új kedvenc a Raju, a riksa, mint kiderült azért, mert jármű és vannak kerekei. De előkerültek a régi-régi mesék és hozzá régi, elfeledettnek hitt történetek. A Futrinka utcára mint mesére nem nagyon emlékeztem, a szereplőket is csak elvétve tudom. A Mazsola és Tádé viszont már felejthetetlen, néhány epizódja visszacseng. Persze a szereposztás is lement kisgyerekkoromban, éppen egy ilyen családban éltünk, volt benne Mazsola, Tádé és Manócska megfelelője. Legendás volt Havas Gertrúd hangja Mazsolának, Manócska (eredetileg Manófalvi Manó) hangja a férje Bölöni Kiss István volt. A Mazsola sorozatnak a bábszínész házaspár halála vetett véget, szén-monoxid mérgezést kaptak otthonukban. 

Ezek a mesék úgy látszik nemcsak rám voltak nagy hatással, de Anna is nagyon várja őket, igaz végigbeszéli és végigkérdezi, ezáltal a cselekmény fonala itt-ott elveszik. Játsszuk el, hogy Mazsola fél a farkastól. Meséld el még egyszer, mi történt a mai részben. És az utolsóban mi fog történni? (Sajnos mind meghalnak. Szó szerint.) De Tádé, (itt megfogja két kezével a fejem) mondtam, hogy nem kell félni a farkastól, mert itt nincsenek farkasok. Ott voltam az első esetnél, amikor a félelmét legyőzte. A sípszótól félt egy népdalocska elején. Hallgassuk meg, hátha már nem félelmetes, mondta előtte. Tényleg nem is volt félelmetes, mondta később. Hallgassuk meg máskor is.

Igen, általánosságban elmondható, hogy anya bár kevesebb szerepet kap a a gyereknevelésből, mint amennyit szeretne és megérdemel, azért a fontos dolgoknál ott van. 

E színházi feelingben gyakran előfordul, hogy kimaradnak eddig nézett mesék. A nagy hohoho horgászt minden további nélkül beáldozza a szerepjáték oltárán. Néha a Rajut is. Szerintem ez az emlék alkotás időszaka. Amikor már nemcsak fogyasztja a mesét, hanem átgondolja és visszanézi. Így képződnek azok az emlékek is, amik nekem is eszembe jutottak 35 év távlatából. Egyre többször hivatkozom én is vissza régi bejegyzésekre.

Az öregedés első jele.

Szólj hozzá!
Címkék: mese 3+

A bejegyzés trackback címe:

https://opal.blog.hu/api/trackback/id/tr456815477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.