Nélkülem unatkoznál

te is

Más gyerekek mosolya

2014. november 12. 11:41 - yerma

Jaj de sokat gondolkozom, hogy ezt most mondjam-e vagy ne mondjam. Stílszerűen írjam-e vagy ne, mert beszélni nem tudok jelen pillanatban, ami az írásban nem gátol meg, így hát jó leírom, amit gondolok az óvodai fotózással kapcsolatban. Legfeljebb kitörlöm, ha nem vállalható. Orwellnél is így kezdődött.

Cirka negyven éves korára megadatott, hogy távolabbról is tudjam szemlélni magát, a világot és magamat a világban. Nem olyan természetes ez, mint amilyennek tűnik első hallásra, nem mindenki képes erre. Én hajlamos vagyok azt hinni, hogy ezt mindenki tudja és rengeteg idő telik el, mire rájövök, hogy nem, nem mindenkinek van humorérzéke, legalábbis nem olyan, mint az enyém. És nem akkor. Nem vagyunk egyformák.

Ahogy néztem az óvodai fényképeket más gyerekekről azt kellett lássam, hogy sok gyerek egyforma. Abból a szempontból, hogy a képekről átjön, amint boldog és kiegyensúlyozott, magabiztos családból jön. Ezek a gyerekek - gyakorlatilag rajtunk kívül mindenki - nevetnek, ha nevetni kell. Mi vicsorgunk. És szomorúan nézünk. Elegünk van. Egy természetes és szívből jövő mozdulat van, amikor unjuk az egészet és fáradtak vagyunk, az legalább őszinte. Jó ez költői túlzás, van néhány mosoly és aranyosan elkapott pillanat. De kevés. Aránytalanul kevés.

Természetesen ez olyan világ, amelyik nem számoltat el a mosoly nélküli életről, nem kell számot adni senkinek és általában sem semmiről. A gyerek a nem-mosolyt elfelejti, vagy legalábbis elfelejtené, ha ne emlékeztetnének rá a fényképek. A másik gyerek mosolya, valósága hozza ki a mi valótlan és élhetetlen életünket. De én vállalni fogom ezért a felelősséget. Mindenkor. Sajnálni fogom, hogy csak ennyit tudtam adni, és nem tudtam megakadályozni, hogy ez ne így legyen. Ez az a tükör, amit az anyaság jelent.

Egy napon belül másodszor hullik vissza rám az avada kedavra. Csoda hogy még élünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opal.blog.hu/api/trackback/id/tr86890295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.