Nélkülem unatkoznál

te is

A jó tanuló felel

2014. november 20. 15:41 - yerma

Bár az óvodában ki van függesztve, hogy bárányhimlő járvány van, minket ez nem nagyon zavart és nem vettük komolyan. Ugyebár mi már túljutottunk ezen, meg kaptunk oltást is ellene, a "jó tanuló felel" magabiztosságával  és gőgjével ültünk hátradőlve az első padban Steinmann álnéven. Mi, gyakorló szülők egy gyerekkel a hátunk mögött kacagva nézünk össze a bárányhimlővel, mert ismerjük jól. Mi a bárányhimlőt félszavakból is. Mi ha valamihez értünk, akkor ez az. Pedig dehogyis. Sőt ha az igazat meg akarnánk vallani, akkor á, dehogy. Azt hittük mindent tudunk, amikor egy himlő elleni oltással kibekkeltük a himlőt nulla tünettel és nulla mellékhatással. Azt hittük ez az a Himlő Akitől Mindenki Fél, és íme, mi legyőztük.

Hivatalosan most sincs himlőnk, de van egy visszatérő kiütéses betegségünk, ami hol előjön, hogy visszamegy egy óra leforgásán belül. Csalánkiütés a típusa, és annyi szokta ellepni Anna arcát, hogy csak na. De mire odaérek a csodaszerrel, addigra már nincsenek sehol. Viszketni viszketnek, és némi testhőmérséklet ingadozással jár még a rejtélyes eset, hol melegebb, hol hidegebb, mint az átlag, valami bujkál benne, ezt így szokták mondani. Biztos nem játszik benne közre az, hogy kevesebb ruha van rajta és hogy éjszaka nem lehet betakarni. Mivel nem tudjuk mitől vannak, egy megmagyarázhatatlan transzcendens tér veszi körül a Himlőt Akitől Mindenki Fél.

Ezen a ponton Eglmayerre változtatjuk a nevünket és behúzott nyakkal leülünk az utolsó padba.

Vajon mi lett Steinmannból? Hivatalnok egy bankban, vagy kereskedő, született néhány gyereke, és ha megélte, akkor ’44-ben elvitték Ukrajnába vagy Auschwitzba. Az a rossz tanuló pedig üdvözült — az írásaiban.

(Karinthy Ferenc: Napló)

Címkék: ovi tünetek 3+