Nélkülem unatkoznál

te is

Tudta-e Ön

2015. január 01. 15:06 - yerma

Nagy közhely, hogy az élet egy sírig tartó tanulási folyamat, ahol aki akar, aki nem: tanul. Mert tudni jó. És a tudás egyik része az iskolai alapműveltség, a másik meg a tapasztalat. Nem véletlen volt régen a vének tanácsa, azok tudtak, még ha nem is éltek olyan sokáig, mint mi. Néhányan bölcsek voltak.

De mi is mindennap tanulunk. És most már jóval könnyebb, nem kell emlékezni, barátunk a Google, megkeressük. Sokkal okosabbnak kéne lennünk, amióta ilyen barátunk van.

Talán az első kérdéskör amit kimondottan tudományos szempontból közelítettem meg, a gőzmozdony és a dieselek esete. A második a következő miért-kérdés: a szentjánosbogarak miért világítanak és miért az a nevük, hogy szentjánosbogár? Az első gondolatom az volt ezzel kapcsolatban, hogy nekem bezzeg eszem ágában nem volt soha feltenni ezt a kérdést. Fel sem merült, elfogadtam, hogy világítanak és hogy ez az álnevük.

A gőzmozdonyok esetében sem állítottam hithű meggyőződéssel, hogy értem miről beszélek. A fény kémiai úton jön létre, oxigén, víz segítségével és egy luciferin nevű anyagnak és egy luciferáz nevű enzimnek. (Lucifer az fényhozó, mint tudjuk.) Nevének eredete pedig, a Keresztelő Szent János-napi hagyományokhoz köthető, ami június 24-én, Szent Iván napján van. Ekkor van a nap a fény ünnepe, az év leghosszabb nappala, Midsummer Night. Szentiván éjjelén egyébként is bármi megtörténhet. Ilyenkor fáklyát szoktak gyújtani: a nyári napfordulón gyújtott tüzet varázserejűnek tartották. Erről a napról nevezték el a bogarakat.

Egy gyerek megszületése óta sokat elvesz a szülőből, leginkább alvásidőt, és türelmet. De valamit hozzá is ad, ami megfogalmazhatatlan és amitől kétszer kettő nem négy lesz, hanem öt.