Nélkülem unatkoznál

te is

Sonka régi tornyán

2015. szeptember 03. 22:30 - yerma

Visszatértek az óvodai hétköznapok talán már kicsit nyugisabban. Talán azért, mert én tudom róla a legkevesebbet, hogy mi történik bent. A csoportbeli hierarchia változatlan, az ellenszenves hosszú hajú barátnőpáros és a tükörkép ikerpár is megvan még. Új óvónéni jött, akit én még nem láttam. A rossz tulajdonságok alábbhagytak, már normálisabban eszik, kisebb gyerekeket nem bánt. Viszont szemrebbenés nélkül hazudik, ami új viselkedésforma. A frusztrációját itthon is verekedéssel, hisztivel és köpködéssel fejezi ki, de apát nem bántja. Elmondása szerint azért, mert akkor ő engem bánt. Vagy őt. Ezt nem tudjuk. És nem is fog kiderülni soha. Ma reggel nagy hisztivel indultunk, Anna közölte, hogy apával nem megy. Később erre úgy emlékezett vissza, hogy remek nap volt a mai. Megkérdeztem, hogy mi volt benne a legjobb, amire azt a választ adta, hogy a reggeli hiszti (itt felhúztam az egyik szemöldökömet), aztán a nyalóka (itt felhúztam a másikat is), amit apától kapott, de az igazán jó az volt anya, amikor hazajöttél. 

E.T történetében nagyon megragadta a Földön kívüli (teknős) élet, és egyre többet kérdez a naprendszerünk nagy kérdéseiről és összefüggéseiről. A Föld a Nap körül kering, mégpedig egy év alatt kerüli meg, mert olyan messze van. Van-e élet a Földön kívül, ha nincs miért nincs, mi kell hozzá, hogy legyen (fény és víz) és miért nem tudjuk pontosan, hogy van-e. (Amikor nyalókát eszel olyan vagy, mint az Egér a Marson gyerekkorunk kultikus meséjében.) Ezek foglalkoztatják. Meg az elképesztő találmányai. Ha okos leszek jó lesz nekem? Sokkal jobb, mintha buta lennél, hidd el. Butának lenni unalmas. Az egyetlen agysejt az nagyon tud unatkozni.

Mai napi poén, hogy számon kértem rajta, hogy a régi verseket nem tudja, amiket már tudott egyszer: "csapong a denevér az ereszt sodorván/ rikoltoz a bagoly csonka régi tornyán", ezt például tudtad. Itt felemeli a kezében levő ételt, mert éppen eszünk és nevet: Sonka régi tornyán. Ennyit anyámról. Ennyit Annámról. Korábbi poénokat újra játszatja, lásd E.-T-s teknősös poén és a focivébés Ronaldo-s poén. Párbeszédet folytatunk, ami jó, nagyobbacska értelmes gyerekkel való játék már, amit annyira vártam. Nemrég még nem ért össze a két kezed. Játsszuk el. Eljátssza. Hamarosan már tényleg scrabble-zhetünk együtt.

Csak az az első néhány év, csak azt tudnám feledni. Meg a körülöttünk lebzselő felesleges embereket.