Nélkülem unatkoznál

te is

A labda

2015. október 22. 14:20 - yerma

Dlöz, mondja Anna. Hogy micsoda, kérdem én. Dlöz. Hallom én, csak nem értem. Ezt mondta a csűrcsavarintó, amikor megfordította a szavakat. A dlöz azt jelenti, hogy zöld, érted? Értem én, csak nem olyan hamar.

Én most egy ravasz róka vagyok, de tízéves koromra megszelídülök. Nem lehetne hamarabb? Nem.

Vannak mondatok, amik annyira tetszenek neki, hogy elismételteti százszor, ezerszer, milliószor. Így el kellett kezdenem szajkózni a "hazudta a Vörösfarkú" szavakat a végtelenségig, de a "kis lámpa de e-e-ekkora fénye van és így mozgatja" mondatot is, amikor eljátszottam mit csinál a kis ledes elemlámpájával, diszkózás álnéven. Játsszuk el, hogy a két róka elfoglalja a barlangot. Íny, te menj oda és szólj Karaknak, hogy hagyjon aludni minket, osztja le a szerepeket a Vukból. Szerénke, mondd meg Károly bácsinak, hogy nem akarok fogat mosni. Komolyabb esetben: Szerénke, kérd meg te Károly bácsit, hogy hadd együnk marcipánt vacsora helyett. Mert ő alapértelmezésben Lukrécia. Vajon miért is? Mert Lukrécia ravaszabb.

A héten nem járunk óvodába és szigorúan a lakásban töltjük a napokat. Kevésbé szigorúbb napok is vannak Károly bácsival. Ilyenkor Lukrécia jó, ha fagyit nem kap. Szerencsére egyéb tünet nincs, csak orrfolyás, így orvoshoz sem kellett mennünk.

Viszont négy év után elmondhatom, hogy van egy tárgy, amihez Anna ragaszkodik. Egy bevásárláskor kapott matricás tranzakció által vásárolt labda az, és lehet, hogy az volt a siker kulcsa, hogy hetekig gyűjtögethette a pontokat, amíg némi szerencsével összejött annyi, hogy beválthattuk labdára. Kiválasztotta a labdát, megkapta. Olyan arcot vágott, ami nem volt rajta tavaly karácsonykor sem, de a születésnapján sem. Legutóbb gyereknapon láttam rajta, amikor a zsákbamacskából előkerült egy nagy mosómedve. Az őszinte öröm kifejezése volt, amire (jó tudni) képes, csak nem tudjuk éppen melyik tárgy váltja ki belőle. Azért még visszatérnék a labda ügyre a negyedik napon.