Nélkülem unatkoznál

te is

Te jó Isten

2015. november 27. 20:58 - yerma

Titokban mindig azt reméltem, hogy a gyerekem hamar megtanul olvasni és elfoglalja magát. Titokban mindig azt reméltem, hogy komoly dolgokról egy jót beszélgetünk. De minden képzeletemet felülmúlta, hogy négyévesen vérre könnyre menő teológiai vitákban lesz partner. Persze az érvek túloldalán.

Mert időközben komoly vallási képzést kap szuperaputól a csendes pihenők alatt. Ez azért egy kicsit komikus, mert ő maga is 40 évet leélt Istenbe vetett hit nélkül. De mondhatjuk, hogy Anna többet tud a Bibliáról, mint én. Bár én azt tudom, hogy a Biblia a legtöbbet kiadott könyv a világon, és ezt Anna nem tudja. A többi részét azonban igen, és igencsak fogékony a benne foglalt teóriákra.


Tudja, hogy ha rossz lesz, akkor a pokolba jut, de nem esik kétségbe: a pokolban sötét van, így viszem a kis ledlámpámat (aminek eeekkora fénye van és ííígy mozgatja) és nem fogok félni. A halott ember az a mennyországban van, nem halt meg, nincs eltemetve, így találkozni lehet vele. Némely emberrel szeretne is találkozni, például Janis Joplinnal, akinek a zenéjét elsőre így reagálta le: ki ez az őrült néni? De Adele-hoz is be szeretne költözni és vele szeretne élni. Ebbe az álomvilágba remekül megférnek Isten és barátai.

Igazából Istennel csak az a bajom, hogy nincs. Ez első ránézésre elég nagy bajnak tűnik és mint ilyen, több életet látok egy borsó csírájában, mint benne. Anya megint hazudtál, mert nem mondtál igazat, mert a világot Isten teremtette. Nem hazudtam, mert Istent csak a buta emberek találták ki azért, mert csökkent agyukkal nem tudják befogni az élet keletkezésének nagy tudományos összefüggéseit. Ezért találták ki, és a szakállas Istenben hívők harcolnak a nem szakállasokkal. Emberek halnak meg együgyű emberek különböző félelmei és meséi miatt. Shakespeare ehhez képest smafu, mint tömeggyilkos. Több élet van a lenyugvó nap fényében, az eső utáni termékeny föld illatában. De Anna körömszakadtáig és utolsó csepp véréig kitart az álláspontja mellett. Négyévesen. Mi lesz ebből? Te jó ég!

Te jó Isten!