Nélkülem unatkoznál

te is

Színtiszta matematika

2016. március 20. 12:56 - yerma

Még karácsonyra találtam egy zseniálisnak tűnő ajándékot, mindenki azt kapta, minden évben van slágerajándék. Az elmúlt évben ez a termék a sudoku bűvös kocka volt. Ez olyan, mint a bűvös kocka, csak nem színek vannak rajta, hanem számok. Ez sok mindent megbonyolít, mert 6-szor van rajta ugyanaz a szám és nem mindig ugyanolyan helyzetben. Van, amikor már jó lenne, de fejen áll. A kirakása így brutál nehéz, és a helyzetet nehezíti, hogy viszonyítási alap sincs, mert milyen egy gyerek, azonnal eltekerte. Esélyünk sem lett volna kirakni.

Aztán anya addig-addig gondolkozott, amíg rájött, hogy mégis ki kéne színezni a kockákat. De hogyan? Mert azt a elején kellett volna. Aztán arra is rájött, hogy némely kocka helyét tudjuk. A sarkok például mindig mások, van 1-1-3 kombinációtól kezdve a 7-9-9-ig. Színtiszta matematika. Minden sarokból csak egy van, a sarkok biztosak. De így se tudtuk megjegyezni mindet. Maradt a színezés.

A színezésre több ötletünk volt. Az első a filc. Ami simán lemosódott, mert nem alkoholos volt. De az adott alapanyagból kell főzni mindig, szuper konyhán mindenki tud. Akkor váltottunk. Színezzük be színes csillámragasztóval. Aha, ez elég szép lett, de ez is levált a műanyag matricáról, amelyen a számok voltak. Új nap új megoldásokat hozott. Temperával befestve is lejött a szín. A végső megoldás hozta meg az átütő sikert, a színes matricázás, ami azért is jó, mert ha elrontjuk, le lehet kaparni. Ellentétben a filctollal. Ezzel egész jól lehet haladni, de meg kell említsem a zseniális svédcsavart, amit még bevetettem. Mivel ez slágertermék nálunk, volt még több itthon, így megnéztem egy bontatlant, hogy hogyan jönnek az oldalak egymás után sorrendben. Lemodelleztem, lerajzoltam, kiszíneztem, kombináltam. A színek most már nagyjából megvannak. De kirakni továbbra sem tudom. Úgy húsz éve nem volt a kezemben. De nem adom fel.

Anna végig szurkolt. Ez neki elég uncsi volt, mert tevőlegesen nem alkothatott, csak nézte a gondolkodást és a próbálkozásokat. Mondjuk ez sem árt, tanulja meg, hogy egy helyzetet nem csak elsőre lehet megoldani, sokszor kell próbálgatni, türelmesnek kell lenni, okosnak, és ha egy megoldás nem vezet sehova, alkalmazkodni kell az új helyzethez és találni új ötleteket addig, amíg nem sikerül. És a felnőtt is ember, nem tudhat mindent és téved. Nem utolsósorban.

Címkék: játék 4+