Nélkülem unatkoznál

te is

Feketén-fehéren

2016. november 19. 00:02 - yerma

Hogy újra felvegyem az események fonalát, fimota ügyben az elmúlt héten a következő házi feladatot kaptuk: gyakoroljuk a jutalmazást. Kitaláltam, hogy mi elsőnek a reggeli indulások gördülékennyé tételét tűzzük ki. És ha ez megvan, akkor már csak az este marad. Meg a napközben. Annát kellett megkérni, hogy válasszon jutalmat. Kis hercegnős figurákat választott. Én ugyan örültem volna, ha ételt választ és nem újabb elveszíthető bizbazt porfogót, de végül is belementem, a ráhagyás az fontos. Mígnem rá kellett jöjjek, hogy önállóan apró műanyag tündéreket nem lehet kapni, még egy darabban sem, nemhogy sokat csomagban. Kinder tojásokban van hasonló, de az lutri és nem a szülő anyagi ellehetetlenítése a cél. Megegyeztünk tündéres kifestőben, ami mellé jött a cukorka. Az első napon Anna meglepődött, mi ez a játék. A második napon megpróbálta, hogy ha bedob egy hisztit kap-e. Nem kapott. Aztán a harmadik naptól beállt. Ez így nyilván túl szép lenne, hogy igaz legyen hosszú távon. De első lépésnek pont jó volt, hogy kivédjük Anna nemmegyek hisztijét és a belőle rendszeresen kibontakozó anyai pánikrohamot.

De kaptunk véleményt is. Az általunk kitöltött kérdőívek alapján 52/70 arányban középsúlyos fimotaság jellemzi, figyelemzavar 6/9, impulzivitás 8/9, hiperaktivitás (apa szerint nem, ez külön említésre került). Kialakult ellenállási formája az impulzivitásban és a szociális érzékenységben csúcsosodik ki. Az autizmus vizsgálatánál van egy határértéke. Auditíve határérték feletti, nem hall dolgokat. Anya 55%-ban találja problémásnak, szuperapu 24%-ban. Ingerküszöbe alacsony, magatartása ingerkereső.

Anna az ADHD kevert típusa, motorosan nyugtalan, impulzív és folyamatos figyelmét nem tudja fenntartani. Alacsony ingerküszöbe miatt hamar elfárad, túlpörög. Beszés észlelési problémája miatt előfordul, hogy nincs képben, félreért dolgokat. Érzelmileg kiegyensúlyozatlan.

Javaslatok: fülészet, szemészet, hallástréning, szülőtréning, gyerek szociális tréning, fimota kalandtábor.

Egyébként 115 centi és 20 kiló. Ha már az adatoknál tartunk.

Feketén-fehéren.