Nélkülem unatkoznál

te is

Mindenki tanköteles

2016. december 08. 22:59 - yerma

Fimota néni még a múltkor mondott egy újabb félmondatot, amin egyszer végigsiklottam, de aztán más, szakértő független forrásból hallottam ugyanazt. Fimota néni szerint a legnagyobb harc az óvoda irányából várható, akik a hároméves kortól kötelező óvodáztatásból eredő gyerektöbbletet nem tudják kezelni. Ilyen körülmények között nehezen vállalják a sajátos nevelési igényű gyerekek beintegrálását, idő előtti fejlesztését és plusz foglalkozások nyújtását részükre pedig végképp nem, mint például logopédus, amit az iskola előtti utolsó évüket töltő gyerekeknek automatikusan jár. Ez a papírforma úgy tűnik nálunk is él, pedig egy ötéves gyerek nevelése pedagógiai feladat, ezért jártak főiskolára, hogy ezeket a módszereket megtanulják, szemben például az eszköztelen szülővel. A gyerekek 17%-a hiperaktív, ez azt jelenti, hogy minden csoportban van kettő ilyen gyerek, az egy óvodában évadonként 14 gyereket jelent. Éppen ezért nem értem, miért csak a mi esetünkbenk probléma ez. (Arról nem is beszélve, hogy ők a gyerek megőrzésére vannak szakosodva, és mivel több mint két éve óta mindig 1 órakor minket szigorúan hazaküldenek, egy egykeresős háztartásban a napi csupán négyórás munkaidőben végzett munka miatt kieső bevétel alapvető probléma, szemben az ideális napi tizenhat munkaórából élő háztartásokkal.)

A következő meglátása fimota néninek az volt, hogy egy problémás esetben, amiből volt néhány az utóbbi években, a gyerekek megengedőbbek, a másik szülőnek visszajuttatott információ a pedagógus frusztráltságából ered, a gyerek csak a pedagógus által közvetített viselkedést ismételi otthon, mert a megtörténteket teljes körűen átlátni nem képes. A szülő fröcsögése mindig a másik felnőtt, a pedagógus fröcsögéséből ered. (Ezt is szakember mondta.) És nagyon szeretünk fröcsögni, ennek az online tér azonnalisága és sokszor névtelensége iszonyú nagy teret ad. De a magyar az különben is egy fröcsögős nép, ilyen a kultúránk és a neveltetésünk.

Miután levették a nyakunkról a vádat, hogy Anna viselkedése nem nevelési hiba, nem szülői bénázás, nem kizárólag a válásnak tudható be, hanem genetikai rendellenesség eredménye, ezen a ponton felmerül az óvoda szakmai felelőssége, viszont ettől az óvoda befeszül.

De vajon miért?

Címkék: ovi 5+ fimóta