Nélkülem unatkoznál

te is

Bagolyköpet

2020. május 30. 15:23 - yerma

Annával az élet egyre nehezebbé vált, fárad, nagyon hamar. Bár már annyi lecke nincs és már két nap alatt megírja a heti adagot, de már nagyon unja. És unom én is ezt az egész macerát. Mostanra jutottam odáig, hogy elegem van, már nagyon, és elsősorban nem abból, hogy egymás fogságába estünk, hanem attól, hogy két ellentétes típusú ember van összezárva. Egy hangoskodó, nyüzsgő és a nyugodt, akinek fő életcélja, most már mondhatom így: a csend, és annak a fenntartása. És ez az egy infó valahogy nem jut el Annához. Nem lehet vele elmenni sehova, egy boltba sem, mert nem akar, közben unatkozik, látványosan szenved. Néha az alapvető reggeli teendőket sem végzi el, egész nap pizsiben sikong, és nem tudok előle elmenekülni. Eddig a leckét azt jól beosztottuk, hétfő matek, kedd magyar, szerda programozás, csütörtök-péntek szabad. Szombat-vasárnap apu, és anyu pedig füldugóval a fülében egy fotelben ül és bambán előre néz két napon át. 

Anna, a bagoly engem rágcsálónak használ, megeszik, szétrág, kiszívja a véremet és egyyszerűen kiköp. Ez a bagolyköpet, környezet órán tanultuk. Ha pedig belegondolok, hogy mégegyszer ennyi idő van még hátra szeptemberig... Annát táborba vagy egyéb gyűjtőhelyre nem lehet vinni, mert bár jó fej az önkormányzat, hogy szervez ilyeneket, de ezeket éppen mi nem tudjuk igénybe venni, a sajátos nevelési igényű gyerekekre senki nincs felkészülve, egy embernek stabilan vele foglalkozni kell, nem köti le őt az offline élet, és egy idő után unatkozik, abból pedig lesz a tehetetlenség, a túltelítődés, és a meltdown. Attól persze fél, hogy a kütyük miatt idejekorán megvakul, ezért bűntudata van, de továbbra is függő. (Sziasztok, Anna vagyok és kütyüfüggő. Szia Anna!) Néha bedobok egy olyat, hogy állatkert, vagy lovasterápia, rámnéz, ugye nem gondolod komolyan, persze, hogy nem gondolom, csak olvastam valahol, hogy meg kell kérdezni havonta.

Ami nagy bajom még, hogy nem olvas, nem adhatok a kezébe könyvet, és nem is nagyon tudom milyen könyvet kéne olvasnia. Az iskolai könyvtárból kikölcsönzött könyveket vissza kell vinni, jött a lista kinél mi van kint, hát döbbenet a tudat, hogy más szeret olvasni. Volt néhány érdekes következtetés a kivett könyvek alapján, mert mutasd meg a könyvespolcodat, megmondom, ki vagy. Tovább nézzük a Willy Fog rajzfilm meséket, amiket én szétunok nap végére, mert vagy nagyon nem követi az eredeti könyvet, vagy a szereplők reakciója túljátszott, vagy bárgyú és irritáló. Egyébként sem vagyok híve a könyvek megzenésítésének. Anna meg mindenbe beleköt, miért van barna ruhában a szereplő, miért csinája azt, amit csinál. Nagy szám, amikor telefonál a Nemo kapitány! mondja. Igenis nagy szám, mert 1870-ben írta a könyvet és 1876-ban találták fel a telefont és 1900-ben pedig a tengeralattjárót. 108 vizionált találmányából 70-et sikerült a hálás utókornak megvalósítani. Veszélyes ember lehetett, mondja aztán, igen, valószínűleg az volt, én nem mertem volna a közelébe menni. A mozizás rituálészerűen este megy és közös csokievéssel párosul. Ezt ő jó szórakozásnak könyveli el, én meg annak örülök, hogy nap végére endorfinhoz jutok. Az alábbi kép szimbolizál most a legjobban minket.