Nélkülem unatkoznál

te is

Hogyan ne beszéljünk csúnyán

2020. június 10. 16:17 - yerma

Mert mik az oka a csúnya szavak. Az emberek egy csoportja meghatározta, mik azok a szavak, amik csúnyának minősülnek. Mert a világot mindig két részre kell osztani, spektrumon soha nincs senki, két szín van, a fehér és a fekete. Nekünk kicsit máshol vannak a hangsúlyok, mert nálunk például szobafogság jár az olyan szavakért, amikre van normális hangzású magyar szó, de mi bosszúból nem azt használjuk. Példák. Csicseriborsó (hummusz), encsem-bencsem, csetresz, biszbasz (apróság), muskotályzsálya (szemtisztítófű), vecsési savanyúság, sajnos-muszáj-vagyok-enni (ez helyesen úgy van, hogy muszáj ennem, vagy ennem kell), mindenféleképpen, boldogságos, kicsi-kincsem (fotó alatt: Kicsi Kincsem Kincső), anyúzda, gyerkőc, semmi-esetre-se-sincsen. De ez egy másik vonal, és a teljesség igénye nélkül. Majd frissítem, ha más irritáló dolog eszembe jut.

Jaj, a top sztori: grenadírmars. Főzzünk egyoldalas recept leírással granadírmarsot. Bla-bla. A végén lehet jóízűen lakmározni belőle. Már a mondat minek, mindenki el tudja dönteni, mit csinál majd vele, és valószínűleg megeszi. De lássuk be, hogy a lakmározik az a lakoma főnévből ered, és a grenadírmars pedig a krumplistészta. Mint Makó Jeruzsálemtől van a krumplistészta a lakomától, de elő lehet adni a semmit. Mekkora képzavar már ez. Vagy butaság. Vagy magabizosan tudni a semmit. Bizonyára mindegyik egyszerre.

Szóval azért nem beszélünk csúnyán, mert néhány szót nem használunk, mert tabu a téma, amihez kapcsolódnak, nemiség fúj, szuper titok, Az Amit Nem Nevezünk a Nevén és Esemény és Az. Minél jobban nem beszélünk róla, annál könnyebb belefutni egy fake-newsba, és még csak el sem tudjuk dönteni, igaz lehet-e. Van egy kiadvány kifejezetten autista gyerekeknek, akiknek soha nem magyarázod meg a bibe méhcske párost, mert nem látják benne a logikát, és nem értik meg ebből az összefüggéseket, leegyszerűsítve és nevén nevezve viszont sokkal könnyebb. Én és a testem, én és a kapcsolataim, én és az érzéseim, én és a külsőm. Menjünk már végig ezen, miről beszélünk, amikor csúnyán beszélünk.

Jó, de ezentúl te sem.

A BAZ Megye az szabad?

Címkék: autizmus 8.5+