Nélkülem unatkoznál

te is

Oszd meg

2020. augusztus 31. 13:15 - yerma

És a másik reszketve várt bejegyzés a következő: van jogerős végzésem a védelembe vétel szükségtelenségéről. Ez a közléssel egyidőben véglegessé válik, ami csak nekem volt furcsa. Ki akarná megfellebbezni, hogy nincs gyermekbántalmazás, kérdi az ügyintéző. Hát az, aki kezdeményezte az eljárást. Ez akkor sem életszerű. Igen, mi nem vagyunk azok. Érdekes volt az indoklás részt olvasni. Először azt gondoltam kikérem a keletkezett papírokat, de már az indoklásnál kiderült infó is elég volt ahhoz, hogy inkább ne tegyem.

A pedagógiai véleményből sok jó derült ki, amit kiemelnék, hogy felnőttes gondolkodásúnak tartják, aggódó rokon (mondjuk ki most már: szuperapu) szerint anyuka neveli belé, és felnőttes fogalmazásából kitűnik, hogy az anyuka véleményét szajkózza, mert annyira meg akar felelni neki. Tök jó lesz majd, ha a drogdílernek akar majd megfelelni, nem az anyjának. Annának iskolai konfliktusai nincsenek, szemben szuperapuval, aki szerint annyira meg akar felelni a többieknek, hogy megalázó helyzeteket vállal be. Fikció egy.

Szuperapu elmondta meghallgatásakor, hogy Annát nem bántalmazza senki, bár kisebb foltok és horzsolások vannak. (Fejletlen szem-kéz koordinációjú gyerekről beszélünk, aki csetlik-botlik.) Anna szociális kapcsolatai az anyuka érzelmi zsarolása miatt nem működnek. (Anna autizmusáról tehát az anyuka tehet. Ja, genetikailag mondjuk lehet.) De ezekről nem szokott beszélni neki Anna. (Akkor honnan veszed, fikció kettő és vélelmezés. Viszont az tök jó, hogy velem meg beszél erről, amit mi sem bizonyít jobban, hogy kifejezésmódja felnőttes. Most mondtad.) Anna az osztálytársait az anyuka negatív véleménye miatt utálja. (Azt csodálom, hogy a word ezt nem húzza alá eleve pirossal.) Anyuka a fejlesztést feleslegesnek tartja. (Közben voltam a feljesztő foglalkozáson erődemonstrációs célból. Már az eleve szimpatikus volt, hogy valaki meghallgatja, amit én mondok. Állítólag lesz Anna intellektusához méltó gyerekcsoportos foglalkozás is.) Édesapa belátja, hogy a diagnózis előtt nem használt helyes nevelési eszközöket. (Szóval eddig te verted.) A Vadaskertnek hála, (ahol fizetett konzultációkon logisztikai okokból a családból egyedüliként csak ő tudott résztvenni) őszintébb és bizalmasabb lett a kapcsolat Annával. (Most mondtad, hogy erről neked nem beszél, mint bizalom. Nem neked beszél. Egyébként én valahol örülök neki, hogy nálam rendbont, és elengedi magát. Egy hely kell mindenkinek, ahol lelazul, és örülök, hogy az én lakásoban és az én személyem az, aki előtt ezt megteszi.) Ebben a nyilatkozattételben többet szerepelt az anyuka szó, mint az, hogy Anna. Ebben a rengeteg fikcióban nem az a legfőbb baj, hogy szuperapu hazudik, hanem hogy a hazugságát igaznak hiszi és ezzel egy alternatív valóságot teremt, ahol egyedül kell majd megküzdenie a saját démonaival. Jó hír, hogy van rutinja benne, mert eddig is ezt csinálta.

Egyik szakértőben sem keltette Anna bántalmazott gyermek benyomását. A család alapellátásban együttműködik a családsegítővel. Ez azt jelenti, hogy ingyen jogász és ingyen pszichológus. Kicsit sokba kerül ez az egész ügy az államnak. Ha most én mondanék hasonlót, az orvosnak ugyanígy kellene eljárnia. Kéthavonta egy ügy. Játszunk ilyet?

Az elején gondolkoztam beleálljak-e ezekbe a dolgokba, elmenjek-e a tárgyalásokra, ügyvédhez, ilyenek. A válóperes ügyvédem erre azt mondta, hogy nem nyerhet csatát az, aki nem megy el a háborúba, és igen, el kell menni. Innentől már jó, mert páholyból nézem végig kezemben pattogatott kukoricával hogyan küzd meg egymással két buta ember. Ami azért jó, mert addig békén hagynak. Valami ilyet jelenthet az oszd meg és uralkodj. Korábban azt mondtam F-nek, hogy ez egy nagy üres lufi lesz, ami majd kipukkad. Az nem lenne jó, mondta erre. (Az nem lenne jó, hogy senki nem bántalmazza Annát?) Tudtam, hogy nem mondtam igazat.

Ez egy szarral teli lufi és alatta állsz. 

Tudom mit tettél idén nyáron

2020. augusztus 29. 12:51 - yerma

Jaj, de nagyon régóta viszket az ujjam erre a bejegyzésre.

Most volt az első személyes találkozásunk F-fel, a bejelentése óta. Én már nagyon vártam az alkalmat, bár a maszkviselés kicsit rontott a vizsgálati élményen. Anna nem viselt maszkot, mert gyerekeknek nem kötelező vagy autistáknak nem kötelező, vagy mindkettő. Anna folyamatosan támadó, opponáló stílusban volt jelen (külön BNO kódja van, csak mi valamiért nem kaptuk meg soha), mindenbe belekötött és szándékosan akadályozta a beszélgetést. Mi a helyzet, semmi, várod-e az iskolát, nem. Hogy érezted magad a covid alatt, l. Miért, mert az ember elpusztította a Földet és az a minimum, hogy szenvedjen emiatt. A szülőknek van-e valami gondja. Én ilyenkor kivárok mindig, hogy az utolsó szó lehessen az enyém, és a vagdalkozásra meg tudjak felelni. Rendszerint most jön az a műsorszám, hogy szuperapunál minden működik, nálam meg semmi. De ez most elmaradt. Helyette jött az a verzió, hogy anya ellenem uszítja a gyereket, ezért áll ellen, nem működik együtt semmiben és jó óra eltelik, mire ebből a helyzetből kijönnek, és ugye kéthetente két napnál ez értékes idő. Hagytam a beszámolót, mert idegesítő szokásom lett az évek alatt, hogy felveszem a Columbo stílust. Az elején elnyomok egy-egy ásítást csendben, aztán átveszem a helyzetet végül az ajtóból visszafordulok. Ezen a ponton közöltem, hogy Annával semmi baj, ami nem működik az az apuka inkompetenciája, és nem is értettem, hogy miért az ő véleménye mindig a mérvadó, amikor ő csak vasárnapi apuka, és a problémák a mindennapokban nálam merülnek fel, ezért tűnök én alkalmatlanabbnak és engem nem hallgat meg senki négyszemközt. F is csak 2020. július 13-án méltatott arra, hogy mint kizárólagos törvényes képviselővel szóba álljon velem, miközben jó egy éve gondozza Annát. 

Mindeközben Anna bent volt, de időközben megkértük menjen ki, amit nem akart. Az első vérszegény próbálkozás az volt, hogy F adott neki egy cukrot, hogy egye meg kint. Ez kb egy percig volt megoldás, Anna bekopogott és visszajött, nem megyek ki, mert hallgatni akarom mit beszéltek rólam. Szuperapu kütyüt adott neki, mire kiment. Én szándékosan nem avatkoztam bele. Közben mondtam, hogy ez az ellenállás most a helyzetnek szól, tudja mi történt az elmúlt két hónapban, és a gyámhivatalnál bezzeg csendben elült a sarokban (és az ügyvédnél is, de ezt egyelőre stratégiai okoból nem említettem meg). Annak a helyzetnek szól, hogy három személyből kettővel baja van (66%). Igen, ne kerülgessük a témát, mondta szuperapu, anyuka új orvost akar. Igen, mondom, és ez gondolom a nyár történései alapján érthető. F szívesen gondozna Annát tovább, mondja, és ezzel szuperapu is egyetért. Ezen kicsit ledöbbentem, hogy senki nem fogja fel a helyzet súlyát, hogy mit történt itt valójában, mennyire nem fogja fel a múltat, s nem sejti még az eljövőt. Anna közben taktikát váltott és mivel nem kütyüzni akart, hanem bent lenni, úgy gondolta csapdát állít. A váró folyosó másik végéről átcipelt egy magas ruhafogast, és berakta az ajtó elé majd bekopogott, hogy az majd fejbecsapja az ajtónyitót, aki valószínűleg az lesz, akié a szoba. Miután ez nem sikerült túszul ejtette a bent levőket a fogassal. Mondtam neki, hogy majd elmondom neki otthon miről maradt le, erre megnyugodott.

A végén kaptunk ambuláns lapot, itt már mindkét szülő nevelési attitűdje gondoskodóvá nemesült, ami a múltkori bántalmazóhoz képest jó hír. Anna pszichológiai megsegítése javasolt, és a szülők közti mediáció. (Árulóval és bántalmazóval az ember nem mediál, ezt az íratlan szabályt még én is ismerem). Már elmenőben voltunk, amikor megkérdeztem, hogy mikor kell ambuláns lapot adni egy orvosnak, mindig volt a válasz. Akkor az összes nyári beszélgetésről kérném ezt mint Anna kizárólagos törvényes képviselője (amiben benne van a bejelentés előtti Zoom beszélgetés, ami a feljelentés alapja volt és a gügyögő hangnemű feljelentés bevallása, ami büntetőjogi bizonyíték lesz. Nem mondtam neki, de láttam, hogy a tus talált). Kinyomtassam, kérdezi ő. Nem kell, csak töltse fel az eeszt-re, majd onnan leszedem. Ott láttam azt is, hogy néhány hiányzik. (Itt szuperapu  elvesztette a fonalat, hogy az mi)

Azért kérem, mert valamit kell írnom a jelentésembe.

Hogy önállóbb legyek

2020. augusztus 24. 17:05 - yerma

Az oké, hogy nálunk minden a részeire kell bontani. Ez lesz nehéz, mondja a programozó iskola, hogy lépésekre bontani egy folyamatot és vizualizálni. Hehe, persze. Mintha nem így élnénk. Anna térben és időben nem tud tájékozódni, én csak térben nem tudok. Nem érdemes nála azzal próbálkozni, hogy jobbra vagy balra, mert úgysem tudja, Spar felé, Posta felé, így talán, de még így sem mindig. A feltúrt járdán képeztek egy hidat, amin át lehet kelni, persze neki fogalma sincs, megáll, most mitévő legyen. Erre van a híd mutatom, össze-vissza nézeget, a kezemre soha. Ez nem lesz jobb, ő ilyen, ha valamiben az önállóságra kéne random terepeutának nevelni, az talán ez az irány lenne.

Mi lenne, ha elmosogatnál, kérdezem tőle. Tőlem is hiba, hogy nem parancsolom, valahogy nem áll rá a szám, hogy utasítsak bárkit is. Valószínűleg a szülő szerep hiányzik belőlem, de hát a szerep az csak egy szerep. Beleegyezik, mutasd meg hogyan kell. Fogod a tányért. Tiszta tányért vesz elő a szárítóból. Mármint fogod a koszos tányért. Az hol van. Ahol hagytad. Hol hagytad? Nem tudom. Talán ott, ahol ettél. Ja, igen. Nedvesítsd be a szivacsot. A szivacs az hol van? A csap mellett jobbra. Nem látom. Az a sárga. Nyisd meg a csapot. Nyisd meg a meleg vizes csapot. Jó. Tedd alá a szivacsot. Eddig jó. Nyomj rá a pumpás mosószódából. Az melyik? A pumpás. Az hol van? Az a barna színű balra. Ja, megvan. Nyomj a szivacsra, oké, ügyes vagy. Törölgesd el a szivaccsal a tányért. Jobban nyomd rá. A másik felét is. Aztán öblísd le. Azt hogyan? Folyatod a vizet és lemosod a mosószert. Jó, most tedd a csöpögtetőbe. Ennyi.

Ez könnyű volt. Ebbe akarnak a felnőttek belehalni?

Ebbe.

Egyéb nyári napok

2020. augusztus 22. 18:38 - yerma

Semmi különös dolog nem történt Annával mostanában, élvezzük a nyári szünetet, hogy nem kell korán kelni, nem kell tanulni. Megpróbálunk mindent elintézni a nyáron, amíg lehet, így cipelem magammal mindenhova, fogorvoshoz, gyámhivatalba, jogászhoz. Nem is tudom máshogy megoldani, és nem is akarom. Ez a nagybetűs élet. És azért nagybetűs, mert a kis betűket már nem látjuk, ez egy mém, és tényleg, készül az új szemüveg nekem 15 év után újra. Annának is, nem romlott a szeme az utóbbi fél évben, ami a csodával határos, és senki nem gondolta volna.

Gyámügy hamarosan a végéhez közeledik és lesz jogerős határozatom, és kezdődhet a második kör. Ez is nyáron pipa. Dörzsölöm a tenyerem.

Anna néha vicceseket mond, ezt például ő kérte, hogy írjam fel, hogy azt mondta a Tigris vastag lábára, hogy "megducult", és szerinte ez vicces. Gyakran mond ilyeneket, csak néha már immunis vagyok ezekre, utoljára 5 éves korában talált ki új szavakat. Rájött, hogy a Micimackó mese szinte összes szereplője megvan neki plüssben, Tigris mondjuk egy kicsit kövér, de vannak mackói, van nyuszi és a bagoly. Több nyuszi van, ez nyuszi barátai és üzletfelei. Malacka mondjuk nincs, de mindig jelen volt valahogy, és már érti a magyarázatot, hogy Tilos az Á. Mp3-ban hallgatjuk, Alföldi nagyot megy benne a hetedik (Kanga megjelenése) fejezetben. Többedszerre is sírva röhögtünk rajta. Reméljük Micimackó kuckója verzió is lesz. Persze Karinthy fordítás is zseniális.

Kilencedik szín, saját autizmus fejezetem egy hónappal bukott be, március 30-ra volt a végső diagnózis időpontom a több, mint két éves várakozás után és március 11-én lett lezárva az egészségügy. Nyilván nem én vagyok az elsődleges a 44 évemmel a sorban, amikor már a fejlesztés nemigen hatékony. (Szeretem azt a szót, hogy nemigen: benne van, hogy igen, és mégis nemet jelent) Jó lenne azért tudni, költői kérdés lesz így. Leginkább az a válasz érdekelne, hogy hogyan tudjuk megoldani, hogy az NT-k leszálljanak rólunk, mint fő kérdés felelete. Egyelőre felnőttekre nincs kapacitás. De eddig is túléltük.

Képekben 5

2020. augusztus 17. 08:32 - yerma

Segítség: szándékosan ismétlődő képek, Karinthy Így írtok ti: 

Hát maga megbolondult,
Hát maga megbolondult,
Hogy mindent kétszer mond,
kétszer mond?

Megfejtés:

Ady Endre: Dózsa György unokája

Dózsa György unokája vagyok én,
Népért síró, bús, bocskoros nemes.
Hé, nagyurak, jó lesz tán szóbaállni
Kaszás népemmel, mert a Nyár heves.
A Nyár heves s a kasza egyenes.
Hé, nagyurak: sok rossz, fehér ököl,
Mi lesz, hogyha Dózsa György kósza népe
Rettenetes, nagy dühvel özönöl.
Ha eljön a nép, hé, nagyurak, mi lesz?
Rabló váraitokból merre fut
Hitvány hadatok? Ha majd csörömpöléssel
Lecsukjuk a kaput?
Címkék: képekben 8.5+

Komfortzóna

2020. augusztus 16. 08:33 - yerma

Azt mondta F, hogy ki kell lépnünk a komfortzónánkból, nekem is és Annának is, még akkor is, ha nekem nehezebb - a korom miatt, gondolom így gondolta. Erre mondta valaki a klubban, hogy az egész életünk komfortzónából való kilépések végeláthatatlan sorozata. És igen, nekünk az is az, amikor most telefonon beszélgetünk, akkor is, amikor élőszóban, akkor is, amikor gyerekklubba megyünk unatkozni, vagy ha egyszerűen egy játszótérre vagy boltba megyünk. Látjuk, hogy mindenki más lelazul, de mi valahogy nem. Ez nagyon irritáló, üvöltő gyerek mellől harsogva telefonáló anyuka, és a mi szokásos fagyizási megfigyeléseink, a fagyizós gyerekek. Most éppen egy tüll-tündért fogtunk ki fehér ruhában természetesen csokifagyit kért. Két kérdés fogalmazódott meg: egy hogy hová megy ebben a cuccban, kettő meg hogy honnan jön. Olyan szinten volt maszatos, hogy a szőke göndör tincseiről csöpögött a fagyi, mert a saját száját nem sikerült eltalálnia. Sehogy sem tudta az anyja figyelmét magára fordítani, mert az egy jobban üvöltő kisebb mellett válogatott az ingyen elvihető turkálós ruhák közül tök nyugodtan, dejsz gyerekek. Így a fagyizó kislány egyedül maradt a galambbal, és csak mi láttuk, hogy dühösen toppant neki: sitty! Félelmetesen tipikusnak tűnik ez a fajta ember és tendencia már ez, a facebook görgető, cukicica posztoló leendő műkörmös, és jobbik esetben nem egészségügyi dolgozó. Ezekhez kellene idomulnunk, mert az ő világuk és igazságuk a jó, mert a többség hatalma az ő kezükben van, a miénk pedig eltörpül. Valahogy biztos meg lehetne oldani, hogy ők alkalmazkodjanak, de a dacos toppantásaik miatt az egész nem éri meg. Ti hogy oldjátok meg a rohamot kérdezi egy anyu a csoportban, úgy hogy eleve a szülőket lőjük egy ákánegyvenhetes gépkarabéllyal.

Szóval a komfortzónás kirándulás. Amiről tudtam, hogy ha több óráig tart, akkor tuti biztos lesz egy pont, amikor Anna feladja és túl sok lesz neki, és lesz egy pont, amikor én adom fel, és csak remélni mertem, hogy ez a két pont nem egyszerre következik be. Anna nem etette a kacsákat és nem hajtogatott papírcsónakot a Dunánál, ahogy én sem etettem és nem hajtogattam. Hamar elunta így magát, és akkor vidult fel először, amikor meglátta a büfében a lángos feliratot, az én frusztrációm pedig akkor oldódott, amikor az itallapon a Finlandia mint opció megjelent. Anna javasolta, hogy várjam meg a gyámhivatali határozat véglegessé válását különböző égetett italok fogyasztása előtt, mert sose lehessen azt tudni. Aztán hazafelé tényleg eljött neki a pont, éppen a buszmegálló előtti tíz méteren, el akart égni a napon, amikor félóránként jár a busz, és már a célegyenesben vagyunk.

Túléltük a laza kirándulást, de azért biztonság kedvéért itthon is lelazultunk.

Akik maradtak

2020. augusztus 15. 14:56 - yerma

Aki nem adta fel:

img_20200814_161255.jpg

 

 

 

 

 

 

 


Aki feladta:

img_20200814_161316.jpg

 

 

 

 

 

 

 


És aki még nem döntötte el:

img_20200814_161334.jpg

Címkék: egyéb 8.5+

Gőgicse 2

2020. augusztus 12. 13:08 - yerma

Szándékosan teveztem úgy, hogy a folyamatban levő gyámhivatali dologról csak akkor írok, amikor már véget ér, és kiderül milyen mederbe folyik tovább. Azóta beszéltem jogásszal, milyen lehetőségeink vannak, és vannak bizony mind az A és mind a B verzióra. Kiderült, hogy névtelen (neve elhallgatását kérő) kategória létezik, gyerek bántalmazási ügyeknél legalábbis, hogy ne legyen visszakövethető, aki a bejelentést tette, és orvos lehet hivatalból névtelen.

Amin viszont elgondolkodtam, mint téma F-fel, hogy miért ilyen fontosak a szabályok és azoknak barna kocka cukorral való jutalmazása, és ostorral való ösztönzése. Más kérdés, hogy nálam ez meríti ki a gyermek-bántalmazás fogalmát. És hogy milyen szabályok vannak? Például nem vágunk a másik szavába, új fizetős skillekkel tudnál motiválni, mondja Anna. Igen, akkor, ha ez szabály lenne. Ez nem szabály. Kívánj jó napot irritáló embereknek mindennap és köszönj a viszontlátásra vonatkozó reménnyel, amikor végre megszabadultál tőlük. Ez sem szabály. Mert majd akkor jön a kamaszkor, és húha, akkor aztán leszabadul a pokol. És akkor mi van? Tudod mi a kamaszkor? Amikor a gyerek rájön, hogy a felnőtt is belebeszél mások szavába, beszél evés közben magyar emberként, és titokban cigizik az erkélyen. Ez a kamaszkor, a mikor szembesül vele, hogy másnak szabad csak neki nem, mert a más az a felnőtt, mert már eleve 18 évesnek született. Hazug emberek hazug gyerekeinek a kamaszkor ilyen, atipikusoknál ez más. Örülhetnél, hogy elmondom neked, autizmus specifikus embernek, mert te tankönyvben láttál három rajzot egy hernyóról, én mutatok neked valóságban egyet és egyet a pillangóról is. Nem kell megköszönni, ez egy lehetőség lenne, ha élnél vele. Majd lesz nemulass, ha a bebábozódott hernyó játszmákba ragad. Nem, a hazug felnőttek hazug gyerekei ragadnak játszmákba. Mindenhol a lényeg a hazugság szó. Az autista az, aki ezt nem tudja. És vicces, hogy az NT világ hogyan kényszeríti hazugságra az atipikust, azzal, hogy el kell tűrnie a terápiát, mosolyogni kell és rájuk hagyni, mert ez nekik valamiért fontos, és ha rájuk hagyod megnyugszanak és leszállnak rólad. Így tanulunk meg hazudni a kedvetekért, mi, akik nem tudunk. És emiatt a bárgyú mosoly miatt becsültök alá minket rendszeresen, és ebből lesznek aztán a feljelentések, rendőrségi és bírósági ügyek.

Mert minket is NT-k neveltek.

Iyennek neveltetek.  

Nevem Réz Jeromos - mondja Bübüke hidegen és határozottan. - Az úrnak nem vagyok Bübüke. Ezeknek az vagyok, szegényeknek, mert rokoni viszony köt hozzájuk és el kell néznem a gyengeségüket. Részint belátásból, mert ők azt hiszik, hogy nagyon kedvesek, amikor így gügyögnek nekem és nincs szívem hozzá, hogy kiábrándítsam őket, részint pedig számításból, mert néhány évig náluk leszek most, ők gondoskodnak rólam és mondhatom, így kényelmesebb nekem, mintha magamnak kellene megkeresni a kenyeremet, felnőtt gyanánt. Ezzel szemben én tartozom nekik kedvesnek és bájosnak és gyermetegnek lenni. Ők például azt mondják nekem: »Bübüte«, mire én selypítve felelek nekik, mert ez nekik örömet okoz, úgy látszik, hogy a pénzükért joguk van hozzá, hogy úgy mulassanak, ahogy ők tudnak. Ezek társadalmi félszegségek uram és én alkalmazkodom és kiváncsian kérdezősködöm és csudálkozom, mikor mindenféle butaságokat mondanak nekem a vasútról, meg a madarakról és úgy teszek, mintha ők nagyon imponálnának nekem, hogy mindent tudnak és én semmit se tudok. Alkalmazkodom, de higyje el, nehezemre esik sokszor.

Karinthy Frigyes: Gőgicse

Kreatív mód

2020. augusztus 07. 19:29 - yerma

Annával kvízműsort nézi nagyon vicces, ha jó kedvében van. Mindennap nézünk most már rituálészerűen este. És tényleg, kvízkérdésekben Anna verhetetlen, a nyeretlen kétéves, szűz kéz és gettómilliomos stílusban és kreatív módban tolja végig. Ha nem lenne jogdíjas és hosszú idejű a műsor bizony isten felvenném a kérdéseket és a megoldási logikát. Így csak leírni tudom. Ennek a youtube változatnak viszont nagy sikere lenne. Vicces kislány és a vetélkedő.

 1. kérdés: Hány lába van két réti csíknak és két mezei hörcsögnek összesen, válaszok: 8, 12, 16 vagy 20
  Hát, két hörcsög az nyolc. A csík meg csak egy vonal, nincs neki lába, úgyhogy nyolc. (És igen.)

 2. kérdés: Kinek nem volt állandó műsora Las Vegasban, válaszok: Celine Dion, Whitney Houston, Britney Spears vagy Elvis Presley. 
  Ez nagyon könnyű feladat. A Las Vegas-ban benne van, hogy "vega", így olyat kell keresni, amiben van hús, és a Whitney "Hous"-tonban van. (És igen.)

 3. kérdés: Mi volt a neve a Nagaszakira ledobott bombának.
  Ez jó, itt bejelölöm a Little Boy-t, Anna viszont a Fat Man-t jelöli meg. Á biztos nem, megoldás - dobpergés: Fat Man. Ez meg miért, értetlenkedem.
  Anya, az a Hirosima
  . És ezt te honnan tudod? Valamelyik youtuber (itt mondja, hogy melyik, de én nem ismerem) a videójában mondta.

  Innen szeretnék küldeni neki egy tábla csokoládét.
Címkék: lol poén kvíz 8.5+

Örök buborék

2020. augusztus 05. 08:06 - yerma

Anna kikísérletezett egy olyan buborék fújó löttyöt, ami tartós buborékot tud fújni. Elég jól sikerült neki, az erkélyről öt emeletig követtük, aztán továbbfújta a szél. Willy Wonka örök rágógumija. A secret recipe nyilván szabadalom lesz, és ebből fog megélni, ezt mondja. Egyelőre az anyagköltség több, mint egy kis flakon bekerülési ára, de majd még kigondoljuk a részleteket. Az arányok körülbelül Krúdy-fröccshöz hasonlatosak, de van benne titkos összetevő. Ebből fogja venni a skilleket. Én mindig skin-t mondok, hiszen most kaptunk egy új skint, lásd előző bejegyzés. 

Kislány, biztos nincs a családodban üvegfúvó? De van.

img_20200803_145745.jpg

Címkék: 8.5+

A mottó

2020. augusztus 04. 13:05 - yerma

Eljötte az ideje, hogy mottót válasszunk magunknak. Ez 10 éve az első S méretű ruhadarabom.

Ölelés külön azoknak, akik értik, mi benne a poén. 

Címkék: autizmus 8.5+