Mentaszörp, az olcsó és finom frissítő

A menta amennyire tágtűrésű, éppoly széleskörűen felhasználható növény. Ha egyszer megjelent a kertben, akkor szinte lehetetlen eltüntetni onnan. A legkönnyebben úgy ismerjük fel, hogy a levelét megdörzsölve mentolos illatot érzünk. Készíthetünk belőle szörpöt, likőrt, teát, de felhasználhatjuk desszertek ízesítésére is. Számos jótékony hatása mellett a nyári kánikulában kifejezetten frissítő hatású és fokozza a vérkeringést. Rengeteg fajtája ismert (pl. csoki-, fodor-, borsmenta).

Mi most egy egyszerű és olcsó szörpreceptet szeretnénk bemutatni 7 lépésben:

Hozzávalók:

-egy maréknyi csokor menta

-1,5 liter víz

-1 kg cukor (kb. 250 ft)

-30 gramm citromsav (kb. 90 ft)

-üveg (ingyen is beszerezhetünk rokonoktól és ismerősöktől)

(-egész citrom, nem kötelező)

 

Elkészítés:

  1. lépés: Vágjuk le a mentát (lehet nyugodtan a tövénél, gyorsan visszanő) és jó alaposan mossuk meg!
  2. lépés: Szedjük le a leveleket a szárról (egy kézmozdulattal lehúzható az összes levél) és még egyszer mossuk át őket!
  3. lépés: A leveleket öntsük fel vízzel és hagyjuk állni minimum egy éjszakára, maximum 1-1,5 napra! Tovább nem érdemes állni hagyni, mert könnyen megposhad. Ha szeretnénk akkor karikára a vágott citromot is hozzáadhatjuk, de csak olyan citromot használjunk, ami biztosan nem lett vegyszerrel kezelve. A vegyszerek kiázhatnak a citrom héjából és a szörp könnyen keserűvé és egészségtelenné válhat tőle.
  4. lépés: Tegyük fel egy nagy lábasban a mentás vizet a tűzre és amikor már majdnem forr, szűrjük le. Innentől már csak a megmaradt lével dolgozunk, a levelekre nincs szükség. Közben készítsük elő a dunsztot (bármit használhatunk - törülköző, köntös, pokróc - a lényeg, hogy bezárja a meleget, így fokozatosan fog kihűlni a szörp és tartósítja magát)!
  5. lépés: Adjuk hozzá a citromsavat és a cukrot, majd kezdjük el újra melegíteni! Amikor elkezd gyöngyözni, zárjuk el alatta a tüzet!
  6. lépés: Merjük a szörpöt az alaposan kimosott üvegekbe, majd jó szorosan zárjuk le és állítsuk fejre kb. 5 percre! Óvatosan, mert a szörp nagyon forró és könnyű megégetni magunkat vele! 
  7. lépés: Tegyük az üvegeket - most már talpukra állítva - a dunsztba és várjunk, amíg teljesen kihűl!

 

Reméljük tetszett a recept!

Ha kedvet kaptál és elkészítetted a szörpöt, akkor írd meg nekünk tapasztalataidat kommentben vagy e-mailben az opalalapitvany@gmail.com címre :)

A bejegyzés trackback címe:

https://opal.blog.hu/api/trackback/id/tr3916606982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OPÁL blog

Az OPÁL Tehetséggondozó Alapítvány a hátrányos helyzetű gyerekek felkarolása mellett fontosnak tartja, hogy együtt egy minden szempontból élhetőbb jövőt teremtsünk. Ennek egyik eleme a fenntartható életmód. A bog célja, hogy olyan könnyen megvalósítható ötleteket, tippeket, recepteket osszunk meg, amik segíthetnek a mindennapok során kevés anyagi ráfordítással vagy akár ingyen, minőségi és környezeti szempontból is előnyös dolgokat létrehozni.

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása